Skip to main content
XS SM MD LG XL XXL XXXL

Over ons

Diversiteit en Inclusie

Verschillen waarderen. Die als welkome aanvulling koesteren en zelfs opzoeken. Lukt ons dat eigenlijk wel?

In weerklank met de internationale protesten van de Black Lives Matter beweging begin 2020, voelden we binnen Kapok sterk de noodzaak actief met Diversiteit en Inclusie aan de slag te gaan. We hadden prangende vragen: wat doen we om te waarborgen dat iedereen gelijke kansen krijgt? Staan we echt 'open' voor verschillen? Zijn we daarin uitnodigend genoeg? Waar laten we ons leiden door onbewuste vooroordelen? Welke stappen kunnen we zetten om een meer Diverse en Inclusieve organisatie te worden?
Van die zoektocht willen we verslag doen. Op deze pagina kun je volgen wat we sindsdien gedaan hebben -en blijven doen- om dit ‘work in progress’ handen en voeten te geven.

Werkgroep Diversiteit & Inclusie

Vanwege Corona startten we met twee online bijeenkomsten,voor al onze acteurs. Onder de bezielende leiding van Sarita Bajnath werd er een begin gemaakt met leren over D&I, verhalen delen, ervaringen ophalen en luisteren naar elkaar. Dat waren indrukwekkende avonden, die om een vervolg smeekten. Dat vervolg kwam er in de vorm van de werkgroep Diversiteit & Inclusie: 8 mensen die gedurende 18 maanden dit thema vanuit verschillende invalshoeken onderzocht en met aanbevelingen kwam voor Kapok. Een aantal van hen doet in deze video verslag.

Werkvormen.info

Onze werkvormensite staat vol met niet-inclusieve formuleringen: 'De acteur speelt buurman Karel die...' Dat kan beter denken we. Op dit moment zijn er al een heleboel 'omgeschreven' en daar gaan we mee door totdat alle werkvormbeschrijvingen inclusief zijn.

De website Kapok.nl

Ook op de website van Acteursbureau Kapok werden we gewezen op- en ontdekten we teksten en afbeeldingen die een dominant witte identiteit versterkten. Ook dat was en is voor verbetering vatbaar. We kiezen nu afbeeldingen en schrijven teksten die voor zoveel mogelijk mensen herkenbaar zijn, of die tenminste nadrukkelijk de diversiteit die er in de samenleving is, weerspiegelt.

Gesprekken met klanten

We scheppen er eer in om voor iedere training en trainer de beste acteur te matchen. En we boeken op voorkeur: als een trainer graag met bepaalde acteurs werkt, krijgen ze die ook. Dat is bijzonder klantvriendelijk maar heeft soms toch als onbedoeld effect dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Op dit moment zijn we bezig samen mét een belangrijke klant die het belang van een diverse en inclusieve poule onderschrijft, dat concreet vorm te geven. We bieden, samen met trainers van de klant, extra scholing en begeleiding aan acteurs die wél het talent hebben, maar die het nog aan de kennis ontbreekt om de trainingen effectief te kunnen doen.

Doorgaand proces

"Lukt het ons om verschillen voldoende te waarderen?" Op die vraag is geen ander antwoord mogelijk dan dat we blijven onderzoeken wat we beter kunnen doen. Roept dit verslag vragen op die je met ons wil bespreken? We gaan graag met je in gesprek. Bel ons op 020-4221323 of stuur een e-mail naar kapok@kapok.nl.

Dit zeggen klanten

Die acteurs van (..een ander acteursbureau..) komen een toneelstukje spelen, maar de acteurs van Kapok - dat zijn de gesprekspartners die ik zoek.

De actrice geeft de deelnemers een veilig gevoel, waardoor zij zich ook vrij voelden om de rollenspelen te oefenen. Daarnaast geeft ze goede en duidelijke feedback. Dit is zeker een verrijking voor de training.

Twee medewerkers die een conflictje hadden zijn door de training uit zichzelf met elkaar in gesprek gegaan om de lucht te zuiveren.

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323